Zelf vanille-extract maken

Je kan bijna geen taart of cake bakken zonder dat er niet wordt gevraagd om vanille-extract. Het geeft een zacht zoete smaak aan een baksel en wordt direct gemist op het moment dat het niet is toegevoegd. In bijna iedere supermarkt is het wel te verkrijgen maar de flesjes zijn vaak klein, ruiken erg kunstmatig en zijn niet heel goedkoop. Tip! Maak je eigen extract door enkel een fles wodka en wat vanille peulen in huis te halen!


Om dit pure extract te maken heb je wel even geduld nodig. Voor het optimale resultaat moet je namelijk zo'n 6 weken wachten. Maar dan heb je ook wat! Het mooiste is nog dat je er maar twee ingrediënten voor nodig hebt. Kijk je mee? 

Benodigdheden

  • flesje van 250 ml
  • trechtertje

Ingrediënten

  • 250 ml wodka
  • 4 vanillestokjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de vanillestokjes in de breedte doormidden.
  2. Snijd de 8 stokjes in de lengte doormidden, maar laat de uiteinden aan één kant aan elkaar zitten. 
  3. Stop de stokjes in een flesje en giet de wodka erbij.
  4. Test je geduld en wacht 6 weken. Hoe langer je wacht hoe beter je extract zal worden. Schud het flesje 1 á 2 keer per week goed. 
  5. Gebruik echt maar één theelepel extract voor je recept. Het is een stuk sterker dan hetgeen uit de supermarkt!

Tip! 
Wanneer je extract bijna op is kan je het flesje gewoon bijvullen met wat wodka. De vanillestokjes zullen nog genoeg smaak afgeven. Na een paar keer bijvullen zul je ook de vanillestokjes moeten vervangen. Zo zit je nooit meer zonder!